GUVERNUL DISTRUGE ECONOMIA! DUPĂ ALEGERI, VINE MAMA TUTUROR CRIZELOR?
Taxa pe muncă și soluțiile la gaura din buget!
România are printre cele mai mari taxări ale muncii din Europa!
Asta deși, în schimbul banilor lor, românii primesc printre cele mai mici alocații și pensii (excepție fac „specialii”), cele mai proaste servicii medicale, publice și sociale. Practic, oamenii muncesc mult, plătesc mult la stat, dar degeaba. Degeaba!
Eu sunt, ca viziune politică, un om de stânga. Sunt de acord cu impozitul progresiv pentru companiile mari, cu taxă de solidaritate aplicată celor care, folosind resursele STATULUI, fac bani mulți în mediul privat (OMV, Enel, Engie ș.a.m.d.), chiar cu impozit pe marile averi (măsură aplicată în majoritatea statelor europene, Franța, Suedia, Norvegia etc). Astfel de măsuri sunt firești.
Dar faptul că APROAPE 50% din salariul unui român se duce la stat e absurd. La fel și năstrușnica idee a guvernului PSDPNL de a supraimpozita SALARIILE.
Statul român transmite că e rău să muncești cinstit și să fii plătit corespunzător pentru munca ta.

Deja, în România, contribuțiile aferente salariilor diminuează considerabil brutul. Și PENTRU CE? Căci aici e marea problemă!
Plătiți CASS, dar când aveți nevoie de un set de analize, de un RMN, vi se spune că nu sunt fonduri. În spitale, fără o pilă, când arăți cardul de Sănătate ești trimis să plimbi ursul. Plătiți contribuții la sistemul de pensii, dar nu aveți garanția că veți avea o pensie decentă, care barem să vă asigure o bătrânețe liniștită, după o viață de zbucium (asta dacă nu lucrați în mediul unde beneficiați de pensie de serviciu).
Pentru a oferi un salariu net de 5000 de lei, un angajator trebuie să plătească aproape dublu pe cartea de muncă!

Apoi se întreabă majoritatea de ce salariile sunt mici în România? Sau de ce avem peste un milion de contracte pe salariul minim, ori de ce nivelul de colectare al taxelor e cel mai mic din UE? Că voi încurajați furtul, de aia!
Din muncă cinstită, respectând fiecare virgulă a legii, în România nu se poate trăi, nici ca angajat, nici ca investitor. Politicienii amendeză munca celor onești. Pentru că îi disprețuiesc pe cei ce sunt tot ce ei nu sunt: oameni de bună de credință.
Ar face ORICE ca să protejeze dezmățul bugetar, călătoriile de lux ale lui Klaun cel Leneș. Fac totul pentru a pompa în continuare „ajutoare” și a vira banii pentru dozele alea de ser (care vin în țară pentru a fi distruse), pentru achiziții inutile, armament la mâna a doua, avioane la mâna a 3-a (în condițiile în care războaiele acestui secol se vor purta digital și informațional, nu pe front).
Pentru toate astea, Guvernul caută să pună încă un bir pe umerii mofluzilor care comit păcatul capital de a munci onest într-o țară condusă de briganzi.
Românii, plătitorii de taxe și impozite, dau bani la stat pentru a primi, în schimb, penurie, impotență guvernamentală, trădare.

Sumele decartate de ei sunt mutate de zor în conturile proprietarilor de trusturi de presă (via subvenția pentru partide), a „băieților deștepți” care își fac vile private din bani publici, în buzunarele „partenerilor noștri strategici”.
Amintiți-vă, domnilor guvernanți, că ați jurat să respectați Constituția și legile țării. Au fost personaje mai arghirofile decât voi, mai puternice decât voi și mai cinice decât voi. Cunoaștem.
Dar mai ușor cu pianul pe scări, că mai suntem și noi pe aici, o mână de oameni, e drept, pe care nu îi puteți reduce la tăcere, deși ați reușit să-i cenzurați, să-i eliminați din majoritatea televiziunilor.
Vă rugăm să ne scuzați, nu producem cât furați?
Deși vin alegerile, realitatea e că Marcelino & ștrumfii lui care se cred miniștri se învârt (iertați-mi expresia) precum un coi în căldare, cu scopul de a acoperi o gaură din buget de aproape 20 de miliarde.
Din zecile de miliarde de euro pe care Klaun Golfhannis se lăudase că le-a negociat în numele României prin PNRR s-a ales praful. De la 90 de miliarde s-a ajuns la 30, apoi la 14, iar în realitate abia ce vom lua 4-5. România are cea mai mare inflație din UE, datoria publică a depășit 50% din PIB, deficitul e la un nivel dublu față de ținta asumată în fața Comisiei Europene, iar la capitolul evaziune fiscală suntem fruntașii Europei.
Pentru a încerca să acopere gaura, ei au decis să urmeze modelul orchestrei de pe Titanic: să cânte în timp ce vasul se scufundă. Numai că ei, afoni fiind, cântă atât de prost încât nouă parcă ne vine să ne rugăm să ne ducem mai repede la fund, ca să nu-i mai vedem și auzim pe niciunul.
Deși se zbat să treacă cu bine de anul electoral, adevărul e că, după ce se vor vedea cu sacii în căruță, dacă PSD și PNL vor continua să guverneze în formula aceasta (PARTIDUL COMASAT ROMÂN), pentru români vin vremuri cât se poate de grele.
Cu un picior în mama tuturor crizelor!

Toate șmecheriile inventate de ștrumfii lui Marcelino au un singur scop: să escamoteze adevăratele probleme din piață:
Multinaționalele care „optimizează fiscal” bine-mersi profiturile, asta când nu le externalizează cu totul, companiile private care fac mormane de bani exploatând resursele publice ale României, toate sunt, în continuare, protejate ca niciunde altundeva în Europa (vezi cazul OMV), iar dezmățul din bani publici rămâne neperturbat. Totul într-o țară care, de 13 ani, e pe ultimul loc în Uniunea Europeană la colectarea taxelor: 27%, față de media europeană de 40%!
Când tu ești deja praf la colectarea taxelor, care e soluția? Și mai multe taxe, pentru aceia care lucrează onest, corect, nu?! Bravo, Marcel Ciolacu (#ARATĂBACU`!), Roubini o să-ți zică ăștia de acum înainte!

Distinșii noștri guvernanți, „oameni politici, bunii noștri frați”, cum cu (prea multă) afabilitate vă numea Adrian Păunescu în poemul „Manifest pentru sănătatea Pământului”, cărora noi „v-am cedat și ranguri, și propoziții”, vreți să acoperiți gaura aia atât de mare de la buget? Gaura aia neagră și să scădeți deficitul bugetar? Am câteva sugestii, domnilor:
1. Opriți achizițiile de armament!
În ultimii ani, România a cheltuit 8 miliarde de dolari doar pe sisteme de rachete Patriot care, sanchi, „ne apără de ruși”. Banii au fost plătiți în avans, sistemele „urmează să vină”. Doar unul e operațional azi. Numai că Ucraina a primit pe daiboj fix aceleași sisteme (două la număr). Știți ce au făcut rușii cu ele? Mămăligă. Le-au contopit cu solul, de performante ce sunt. Mai mult, în urma vizitei lui Klaun în SUA, România ar putea fi constrânsă să cedeze unica baterie Patriot din dotare.

Tot Guvernul României a achiziționat anul trecut avioane de luptă - noi și la mâna a doua -, submarine (care vor fi livrate în 2035-2040), tancuri. Dar ce apărăm, băi, belicoșilor, cu submarinele alea? Hamsiile din Marea Neagră? Algele?
Opriți cheltuielile deșănțate pe echipamente militare, căci oricum toate vor fi bune doar de dus la muzeu, în condițiile în care războaiele viitorului nu se vor purta pe front, cu arme, ci digital, iar de forțe nucleare nu te poți apăra cu tancul, deci un pic de diplomație ar fi dezirabilă.
Un hacker în pijama, cu un bol de cereale cu lapte în mână, poate distruge în 5 minute mai mult decât ar putea să o facă 10 batalioane într-un an.
Nu o să dau exemplul Elveției, care are o tradiție a neutralității, dar priviți doar la cazul Austriei, un stat relativ mic, dar foarte bogat, care, deși nu e membru NATO, prosperă și trăiește în pace. Într-o lume multipolară, armele și belicoasa propagandă pro-americană nu vor putea învinge diplomația, economia bazată pe resurse și argumentele disuasive.
Apropo de asta, i-a întrebat cineva pe români, printr-un referendum, democratic, cum ar fi firesc, dacă ei sunt de acord ca miliarde de dolari din banii lor să fie aruncate pe echipamente de distrugere în masă, în loc să fie folosite pentru modernizarea școlilor, spitalelor, cercetare, dezvoltarea infrastructurii? Cum de (DOAR) pentru arme sunt MEREU bani?!
2. Sistați plățile către celebrele firme Pfizer și Moderna!
Anulați comenzile și livrările pentru alea 100 de milioane de doze, pentru care, culmea, trebuie să plătim și livrarea, apoi și distrugerea lor. Spuneți-le lui Cîțu și Ursulei să le plătească ei, că doar ei le-au comandat. Ei au negociat, ei să scoată banii.
3. Taxați companiile care folosesc resurse publice (petrol, energie de la hidrocentrale, gaze) pentru a face profituri private!
O taxă de 2-3% din cifra de afaceri ar fi un mizilic pentru buzunarul unui grup care, doar în ultimii 2 ani, a raportat profituri de aproximativ 4 MILIARDE de euro în România (OMV).
4. Legalizați și reglementați prostituția și barem consumul de canabis!
Oricum se consumă în draci în România, și droguri, și dame de companie. Suntem pe locul 1 în Europa la videochat, deci despre ce vorbim. Prevenție? Combatere? Astea sunt glume proaste.
Dacă legalizați și reglementați prostituția și iarba, veți obține două efecte cât se poate de benefice:

În primul rând, aduceți în matca legală două uriașe piețe care azi funcționează la negru. Astfel, combateți criminalitatea organizată, luându-le proxeneților și traficanților niște jucării din mâini. Din impozite și eventualele suprataxe, puteți colecta aproximativ 3 miliarde de euro/an, pe lângă banii care vor veni ca urmare a creșterii turismului.
În al doilea rând, astfel vom scăpa de rușinosul loc fruntaș la capitolele „infecții cu transmitere sexuală” și „trafic de persoane”, iar legat de psihotrope, în acest mod putem să folosim resursele umane și pecuniare alocate azi pentru a-i aresta pe puștii care sunt prinși cu 0.5 grame la ei, pentru a-i ajuta cu adevărat pe cei vulnerabili (dependenții), pentru a reduce traficul de stradă (de unde minorii cumpără nestingheriți) și pentru a iniția campanii serioase de prevenție.
Germania tocmai ce a legalizat consumul de canabis, iar prostituția e reglementată de decenii bune. Voi ce mai așteptați?

Da, cunosc sofismul de tipul „Când ai cazuri de tipul Vlad Pascu tu îndrăznești să vorbești de legalizarea/dezincriminarea marijuanei”? O astfel de abordare e ușor de combătut. Mai întâi, toate statisticile arată că majoritatea accidentelor auto se petrec pe fondul consumului de alcool! Interzicem berea și vinul din cauza asta, sau mărim pedepsele pentru cei ce se urcă abțiguiți la volan?
În România mor mai mulți oameni în accidente rutiere decât în Portugalia, Canada, Belgia, Țările de Jos, Spania, Cehia sau Germania, țări unde consumul de canabis e permis legal, iar din vânzarea controlată statul încasează sume consistente. Deci nu canabisul e problema, legal sau nu!
Apoi, în rândul accidentelor provocate pe fondul consumului unor psihotrope, marijuana e pe ultimul loc în lista cauzelor. Vlad Pascu, pe lângă iarbă, mai consumase alte 5 substanțe interzise când a provocat tragedia de la 2 Mai, de la cocaină la MDMA și benzodiazepine (care se vând LEGAL).
Înainte de cazul „Pascu”, un tânăr de 19 ani din Botoșani s-a urcat beat la volan și a lovit cu mașina 6 copii. La o săptămână după accidentul provocat pe drumul dintre Vama Veche și 2 Mai, un tânăr beat a ucis 3 oameni într-un mod similar. Beat, nu aflat sub influența unor substanțe interzise. Repet: interzicem și alcoolul din cauza asta?
Așa-zisa luptă cu drogurile a fost pierdută demult, iar lecția prohibiției servește drept mărturie și azi.
În România se consumă anual tone de canabis. E alegerea statului dacă vrea să permită în continuare traficul de stradă sau să controleze fenomenul și să încaseze taxe. Cei care consumă nu se opresc din cauză că e ilegal, iar cei care nu o fac azi nu ar consuma nici când va fi legal (exemplul Portugaliei e relevant aici: pe termen mediu și lung, dezincriminarea a dus la scăderea consumului). Căci, în final, asta e întrebarea finală aici: CÂND VA FI LEGAL, nu DACĂ.
5. Digitalizare și sprijin pentru micii antreprenori!
Ușurați munca antreprenorilor, a funcționarilor publici, a tuturor, prin eliminarea hârțogăraiei, a cozilor la ghișee, prin simplificarea procedurilor. Sprijiniți investițiile, cum făcea mult-prea-înjuratul Dragnea, prin programe de tip StartUp Nation, Investește în TINEri, dezvoltați IMM INVEST.
Debirocratizați sistemul, domnilor; simplificați procedurile de acces la fonduri (europene sau nu) pentru cei care își doresc să construiască un business. Un business nou generează producție, locuri de muncă, consum, venituri, profit, ori toate astea se întorc în buzunarul statului ăsta gras, din care vă înfruptați voi, politicienii.
6. Prospectați piața pentru noi parteneriate strategice, în acord cu „zeitgeistul”!
China, India, Arabia Saudită, doar câteva state care au un uriaș potențial economic, state care sunt dispuse să investească masiv în proiecte de viitor.
Nu mai stați, băi, făfălugilor, prosternați în fața americanilor, căci America se clatină și tușește din toți bojocii. Căutați oportunități și parteneriate care să producă ceva util și pentru România, nu „alianțe” în care să plătim taxe de protecție ca la mafioți și să primim, în loc, avioane la mâna a 3-a și praful de pe tobă.
7. Mai tăiați din ele (dă-le dracului!) de subvenții pentru partide!
Oricum le tocați doar ca să cumpărați tăcerea presei (a se citi „să distrugeți presa”). Zeci de milioane de euro pe an, an de an! Asta pe lângă cele alte câteva zeci pe care le decontează AEP pentru cheltuielile din campaniile electorale.

Anul acesta sunt patru rânduri de campanii electorale. În condițiile în care, pentru ultimele alegeri (parlamentarele din 2020), AEP a decontat către partide peste 40 de milioane de euro, bani care au mers preponderent în conturile patronilor trusturilor de presă și firmelor de consultanță înființate de securiști, cât să ne așteptăm că veți cheltui anul acesta pe campaniile electorale? Peste 100 de milioane de euro?!
De asta vreți bani? Păi hai sictir, domnilor!
Băi, Marcelino, băi ștrumfilor aciuiți la Palatul Victoria, lăsați băi IMM-urile și microîntreprinderile în pace! Vă luați de micii investitori fiindcă ei n-au spate ca multinaționalele hulpave, fiindcă știți că un patron de firmă de construcții nu poate cumpăra reclamă în presă sau nu poate să bată cu pumnul în masă pe la ambasade, cum au făcut prietenii voștri de pe la OMV și Erste Bank, atunci când ați vrut să le impozitați profiturile nesimțite sau când ANPC a dispus băncilor să înceteze cu spolierea românilor?
Tăiați-vă, băi, din aparatul de sinecuriști! Lăsați avioanele de luptă și rachetele Patriot, căci, în România, dușmanii care ne amenință integritatea, libertatea și viața sunt în interior, nu peste granițe.
Femeile nasc pe trotuare, școlile cad pe copii, pacienții mor cu zile în spitale, podurile se prăbușesc, autostrăzile (cele câteva) se surpă, iar voi cumpărați avioane de luptă, rachete și tancuri din bani publici?!
Aveți gaură la buget fiindcă aveți găuri în cap!
Umpleți gaura de la buget prin a reduce cheltuielile nesimțite, nu prin măriri de taxe și impozite - care lovesc tocmai în cei deja vulnerabili. Sau, dacă nu sunteți în stare, acoperiți, băi, gaura de la buget cu demisiile voastre, ale tuturor!
Felicitări pentru că ai lecturat până aici! Informația e putere. Distribuie pentru a o oferi și altora. O săptămână frumoasă, excelențelor!
- Autor: Dinu Andrei Popescu

IMPORTANT: Preluarea în presă, pe rețelele sociale sau alte platforme a oricăror materiale publicate pe acest blog se face doar cu citarea sursei și inserarea unui link spre pagină (https://dinupopescu.substack.com/).
PS: Mai tăiați și din bugetul ăla nesimțit al SRI, că prea ați transformat țara în Securistan. Avem brigadă anti-tero, frumos, numai că teroriștii noștri nu au mitraliere și nu-s îmbrăcați în cearceafuri, ci au serviete, imunitate, pază SPP, poartă costume de mii de euro, iar noi ne adresăm lor cu „domnule ministru” în sus, „doamna senator” în jos. O infuzie de principialitate, o lecție de patriotism, de demnitate, nu v-ar strica, domnilor - președinte, premier, miniștri, parlamentari, securiști.